Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (v. 2017–2019) mukaan puun käyttö on kestävän kehityksen näkökulmasta kaikkein hyödyllisintä rakentamisessa, koska muiden rakentamisen materiaalien valmistus kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja ja aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.
Suomalaiset haluavat puuta enemmän myös kerrostaloihin. Puukerrostalo hyvien julkisten liikenneyhteyksien ja palveluiden äärellä on kaupungistuvassa Suomessa ekologinen asumismuoto, joka vastaa ihmisten toiveisiin.
”Ilmaston suojelu on tärkein syy siihen, että ympäristöministeriössäkin on alettu puhua puurakentamisen ja puisten rakennusosien käytön lisäämisen puolesta. Puu on hiiltä varastoiva materiaali, kun taas muiden rakennusmateriaalien kuten teräksen, betonin ja sen valmistukseen käytettävän sementin valmistus tuottaa ilmakehään hiilidioksidia. Puu varastoi hiilidioksidia niin kauan kuin rakennus on pystyssä, parhaimmillaan satoja vuosia”, ministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.
Kimmo Tiilikainen on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja metsänhoitaja.
Rakennuksen hiilijalanjälki selville
Ympäristöministeriössä kehitetään rakennusten elinkaaren aikaista hiilijalanjäljen laskentaa, jossa huomioidaan myös rakentamisen ja rakennusmateriaalien valmistuksen aiheuttamat päästöt. Tavoitteena on, että rakennusten hiilijalanjälki otetaan huomioon rakentamisen säädöksissä 2020-luvun puoliväliin mennessä.
”Erilaiset kyselyt osoittavat, että ihmiset haluavat enemmän puuta myös kerrostalorakentamiseen ja näkyviin pintoihin. Ihmiset arvostavat puun lämmintä luonnonmateriaalin ulkonäköä ja sen luomaa ilmapiiriä ja ääniympäristöä. Avain puukerrostalorakentamisen lisäämiseen on teollisen esivalmistuksen kasvu, ja viime aikoina erilaisten puukerrostalo- ja tilaelementtien sekä rakennusjärjestelmien valmistajia on syntynytkin ilahduttavasti ympäri maata.”
Lähde: Sp-Koti Helsinki Urbaanit, Anna-Maija Kuosmanen.