Asukastarina: Mikon ja Alexanderin unelmien loft
12.06.2020
Asukastarina
Mikon ja Alexanderin unelmien loft
Kaupallinen yhteistyö. Artikkelin on kirjoittanut bloggaaja ja EKE Loft -asukas Natalia Salmela
Tykkäätkö kurkistaa muiden ihmisten inspiroiviin koteihin? Niin minäkin. Tällä kertaa olisi luvassa aivan mieletön koti, josta asukkaiden itsensä lisäksi myös meikäläinen on aivan haltioissaan. Kannattaa muuten lukaista myös juttu yläkerran naapureideni Petrin ja Annaliinan upeasta katto-loftista.
Tällä kertaa vuorossa olisi meidän taloyhtiömme Helsingin Harkon tuoreimpiin asukkaisiin kuuluvat Mikko ja Alexander. Kuten aikaisemminkin olen maininnut, EKE Loft -konsepti on selkeästi vedonnut samanhenkisiin luoviin ihmisiin, joten naapureiden kanssa on tullut viihdyttyä ennenkin milloin illallisen, milloin remppa-avun merkeissä. Mikon sekä Alexanderin kanssa löysimme välittömästi yhteisen sävelen, rakkaus ruokaan selkeästi yhdistää ihmisiä. Olen nälkäisenä katsonut heidän @loft_kruunuvuorenranta Instagram-tililtä muun muassa pastan valmistamista, joten suurena pastan ystäväni koen että meidän oli jo aikakin tavata. Tältä visiitiltä en meinannut lähteä omaan kotiini ollenkaan. Onneksi voi aina sopia uudet treffit!
Myyntijohtajana kahviyrityksessä työskentelevä Mikko on alkuperäiseltä koulutukseltaan kokki ja entiseltä ammatiltaan sommelier, ja tekee sivutyönään myös ruokakuvausta. Alexander puolestaan on valmistunut teolliseksi muotoilijaksi ja on tällä hetkellä töissä maajohtajana ravintola-alan ohjelmistoyrityksessä. Eli tämän kaksikon kohdalla voi takuuvarmasti sanoa, että keittiö on kodin sydän. Ennen kuin hartaudella suunniteltu keittiö sai lopullisen muotonsa, sen edestä piti muun muassa siirtää loftin parvelle vievät portaat.
Mikko ja Alexander, kertokaa kuinka löysitte nykyisen kotinne?
Olemme olleet yhdessä jo kahdeksan vuotta ja tänä aikana on tullut tehtyä paljon suunnitelmia kotiin liittyen. Ollaan aina haluttu suunnitella ja remontoida yhteinen kohde, joko loft tai sitten vanha navetta. Loppujen lopuksi ei etsitty kauhean kauan, tämä loft löytyi helposti ihan asuntoilmoituksia selaamalla. Niksinä loftin löytämisessä on laittaa hakuehtoihin suurempi neliömäärä ja yksi huone. Käytiin itse asiassa jo joitakin vuosia sitten katsomassa EKE:n asuntoja Kivistössä asuntomessuilla, mutta tämä kohde sitten kolahti viisimetrisine kattokorkeuksineen ja Kruunuvuorenrannan sijaintineen. Mikko on asunut aikaisemmin Roihuvuoressa, joten itäinen Helsinki oli alueena tuttu. Lisäksi houkutti asunnon arvon nousu Kruunusillat-hankkeen valmistuessa ja alueen kehittyessä.
Ostitte asuntonne raakapintaisena. Millä fiiliksellä lähditte suunnittelemaan ja toteuttamaan remonttia?
Odotimme remppaa innolla ja olimme sitä jo hyvän tovin suunnitelleet. Koemme, että persoonamme täydentävät toisiaan hyvin. Mikolla on taipumus täydellisyyteen ja hän on systemaattinen Excel-guru. Alexander puolestaan on teollisena muotoilijana taiteellinen hulivili ja keskittyy aina luovuuteen. Saimme aika hyvän kombon aikaan, kun yhdistimme nämä vahvuutemme. Remontin osalta Alexander hallitsi visuaalisuuden osalta kokonaiskuvaa ja Mikko puolestaan veti proikkarin roolissa toteutusta. Tämä oli hyvä jako, kun asialle omistautunut Mikko sai neuvotella urakoitsijoiden kanssa kaikki sopimukset ja Alexander sai keskittyvät detskuihin. Inspiraatiota loftin suunnitteluun haettiin maailmalta. Asuimme esimerkiksi Kapkaupungin reissulla pelkästään Airb’n’b:n kautta vuokratuissa lofteissa. Reissussa selvisi muun muassa se, että halutaan ala- ja yläkertaan erilainen lattiamateriaali, ettei tule tunkkaista fiilistä
Miten remontti sujui?
Asunnossa oli valmiina kylpyhuone ja parvi. Iso urakka oli portaiden vaihtaminen meille sopivampiin, jolloin saatiin keittiö juuri sellaiseksi kuin halusimme. Oikeanlaisten portaiden löytäminen oli kenties se hankalin osa, mutta onneksi löytyi sopiva toimittaja toteuttamaan sellaiset. Lopuksi meillä kävi vielä tuuri, sillä vanhat portaat löysivät hyvän kodin, kun eräs helsinkiläinen yritys etsi varastolleen juuri sellaisia portaita kuin meidän olivat. Projektin suuruudesta kertoo kenties se, että Mikko lupasi itselleen ettei ole paikalla silloin kun vanhoja portaita irrotetaan – tai kun valaisimia asennetaan kattoon.
Remontti meni aika kivasti ja nopeasti, urakassa kesti kokonaisuudessaan vajaat kaksi kuukautta. Aikataulua hieman hidasti se, että asennettiin esimerkiksi ilman minkäänlaista kokemusta tamminen kalanruotoparketti itse. Alexander luovana ihmisenä suunnitteli jokaisen oksan paikan, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman harmoninen. Ei siis vain ladottu lankkuja toisensa perään, vaan oikeasti näimme vaivaa, että kaikki menee juuri kuten halusimme. Tällä hetkellä remppa on perinteisiä lattialistoja vaille valmis.
Kylppäri oli asunnossa luovutushetkellä valmiina. Vaaleat pinnat tuntuivat hieman liian tavallisilta ja harkittiin, että vedetäänkö seiniin esimerkiksi mikrosementtiä. Sitten tuli 1,5 viikon tauko muissa remppahommissa, joten tehtiin kylppäri nopealla aikataululla ja kohtuullisen edullisesti. Maalattiin lattia tummalla kaakelimaalilla, värjättiin saumat mustalla saumavärillä, petsattiin katto mustaksi ja vaihdettiin mustakehyksinen Hietakarin lasiseinä. Lopputuloksesta tulee hieman mieleen ranskalainen bistro – hyvällä tavalla.
Mitä asioita otitte huomioon kotia suunnitellessanne?
Meille koti on sellainen paikka, jossa on kunnon keittiö. Prioriteetti onkin, että ensin keittiö ja sitten muut huoneet. Me tiedettiin jo ennen remonttiin ryhtymistä mitä me halutaan. Kun portaat saatiin vaihdettua, niin keittiöstä tuli sellainen, jossa kaikki toiminnot on mietitty viimeisen päälle. Vaikka keittiö ei ole koonsa puolesta jättimäinen, se on kuitenkin erittäin toimiva. Mikko on kokki ja tekee myös ruokakuvausta. Meillä on myös molemmilla astiafetissi, joten vateja löytyy varmaan enemmän kuin koko muulla taloyhtiöllä yhteensä. Siksi keittiössä piti olla tarpeeksi työskentely- ja säilytystilaa. Joitakin kompromisseja tehtiin ulkonäön vuoksi, esimerkiksi yhtenäisten ovien taakse piilotettiin laatikot. Keittiön runko on Ikeasta ja ovet sekä vetimet A.S.Helsingölta, tähän saakka ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Pienenä ylellisyysjuttuna on jääkaappi french door -ovilla, niiden avaaminen on aina niin juhlallista.
Olkkarin puolelle halusimme mukavan sohvan ja visuaalisesti hienon TV:n. Seinässä kiinni oleva televisio näyttää taululta silloin kun sitä ei käytetä. Yläkertaan puolestaan toteutimme mukavan lukunurkkauksen ja makuuhuoneen, jonka rauhaan kelpaa vetäytyä. Säilytystilaa löytyy runsaasti eteisen ja makuuhuoneen suurista vaatekaapeista.
Entäs kuinka sisustus syntyi?
Meidän tyyli on skandimoderni yhdistettynä boheemimpaan stailiin. Olemme molemmat entisiä ikealaisia, joten suunnittelu ja myös kalusteiden kokoaminen on tuttua hommaa. Olemmekin keräilleet huonekaluja valmiiksi jo vuosien ajan, sitten vain toimme ne tänne – tämä on juuri sopiva asunto kaikille löydöillemme. Sisustus syntyi yhdistämällä uutta ja vintagea. Ikean erikoismallistojen kalusteet yhdistyvät kodissamme sujuvasti perintökalleuksiin. Mikon mummolasta löytyi esimerkiksi Artekin neljän Crinolette-tuolin tuoliryhmä. Tuolien päällä oli aikoinaan kiipeilty ja hypitty, kunnes Alexander näki ne ja silmät lautasina kysyi, että tiedetäänkö kuinka arvokkaita ne ovat. Ruokapöydän ympärillä olevat Artekin satulavyötuolit ovat puolestaan huudettu Kokkolasta Kaarlelan seurakunnan huutokaupasta. Alexanderin vanhemmat soittivat, että onko tuollaiset tuolit mistään kotoisin, saivat lopulta huudettua ne itselleen 30 euron kappalehintaan.
Mihin erityisesti olette asunnossanne tyytyväisiä?
Täällä on hyvä tunnelma, jonka osaksi tekee myös onnistunut valaistus. Meillä on älyvalaistus, jota ohjataan puhelimella ja paljon erilaisia, epäsuoria valonlähteitä. Kun makaa sängyssä yläkerrassa, niin voi puhelimella helposti napsauttaa alakerrasta valot pois. Myös parketin laittaminen yllätti positiivisesti, vaikka siitä tuli luettua kaikenlaisia varoitteluja.
Kuinka hyvin olette viihtyneet uudessa kodissanne ja uudella alueella?
Ollaan tutustuttu uudessa taloyhtiössä tosi hyvin uusiin ihmisiin, naapurit ovat saman henkisiä. Meillä on tällainen ruoka- ja viinialan keskittymä täällä päässä taloa, seinänaapurissa asuu viinin maahantuonnissa työskentelevä naapuri. Meitä kutsutaankin taloyhtiössä leikkimielisesti “boheeminurkaksi”, kuulemma on kohteliaisuus. Laitettiin naapureiden kanssa samat istutukset parvekkeelle ja vaihdellaan vanhaan kunnon naapurityyliin ruokia ja juomia. Rakentaminen ja remontointi selkeästi yhdistää ihmisiä.
Taloyhtiöllä on myös hyvin toimiva Facebook-ryhmä, joka helpottaa ihmisiin tutustumista ja erilaisia yhteisöllisiä projekteja. Alexander esimerkiksi otti vastuulleen talon kattoterassin istutuslaatikot ja teki niihin kaikille asukkaille vapaasti käytössä olevan yrttitarhan. Ideana on, että kattoterassista, jossa myös taloyhtiön kaksi saunaa sijaitsevat, tuleekin monivuotisten kasvien vihreä keidas. Tämä ansaitsi Alexanderille lempinimen “hovihortonomi”. Nyt naapurit lähettävät kutsuja konsultoimaan viherkasviensa hoitoa. Mikko puolestaan istuu nyt taloyhtiön hallituksessa. Tosi mukavaa, että täällä ihmiset uskaltavat jopa soittaa ovikelloa ja tulla juttusille.
Kiitos Mikolle ja Alexanderille tuhannesti haastattelusta ja upean kotinsa esittelystä!